Hasmenést kiváltó tényezők
A heveny hasmenések a kiváltó okok szerint két nagy csoportra oszthatók: fertőzéses és nem fertőzéses eredetűre.
A fertőzést – legyen az pl. étkezéshez, strandoláshoz stb. köthető – egyaránt okozhatja vírus, baktérium vagy parazita.
Egyes (ún. nem invazív) kórokozók méreganyagaik (toxinjaik) révén keltenek zavart a bélnyálkahártya kiválasztásának (szekréciójának) fokozásával, vagy a bélbolyhok károsodásához vezetnek.
Más (ún. invazív) kórokozók áthatolnak a bélnyálkahártyán és ott gyulladásos reakciót idéznek elő.
A nem fertőzéses eredetű hasmenés hátterében meghúzódhat gyógyszerfogyasztás (pl. antibiotikumok, kemoterápiás szerek), vegyi anyaggal történő érintkezés, gyulladásos bélbetegségek, ételallergia, ételintolerancia, természetes toxinok (egyes tengeri halak, gombák) és számos egyéb ok, melyek közül kiemelendő a megterhelő pszichés állapot (stressz), egyes daganatos megbetegedések, utazás, bizonyos gyógynövények, teák stb.