Az „utazók hasmenése”

A heveny hasmenések közül külön kiemelést érdemel az „utazók hasmenése". Különösen a nyári valamint az egzotikus utazások során fenyeget a fellépése, de a megváltozott környezet, az eltérő étkezési szokások, az időeltolódás már önmagukban is megzavarhatják szervezetünk működését.

KIVÁLTÓ OKOK

Az „utazók hasmenése" többnyire fertőzéses eredetű, a kórokozók az ivóvízzel (csapvíz) és az ételekkel (pl. nem kellően átsütött húsok, tenger gyümölcsei, saláták, hámozatlan zöldségek, gyümölcsök stb.) kerülnek be a szervezetbe. Az „utazók hasmenését" 85%-ban baktériumok okozzák, melyek közül a leggyakoribb kórokozó az ún. enterotoxikus Escherichia coli (ETEC). Ennek a baktériumnak a toxinja híg, vizes hasmenést idéz elő, más kórokozók azonban akár véres székletet is okozhatnak magas lázzal.

A BETEGSÉG LEFOLYÁSA

Az „utazók hasmenése" az esetek többségében néhány napon belül magától gyógyul.

KEZELÉS

Elősegíti a gyógyulást az ágynyugalom, a kielégítő folyadék és ásványi só pótlás. Bizonyos esetekben antibiotikumok (pl. rifaximin) és bélmozgást csökkentő szerek (pl. loperamid) alkalmazása enyhíti a tüneteket és biztosítja az állapot mielőbbi rendeződését. Utazók hasmenése esetén antibiotikummal együttadva a bélmozgást csökkentő loperamidot, akár egy nappal csökkentheti a hasmenés fennállásának idejét és növeli annak valószínűségét, hogy 24-48 órán belül klinikai gyógyulás következik be.
Figyelem! Láz és véres széklet fennállása esetén a bélmozgást csökkentő szerek szedése adása szigorúan tilos!
Egyes országokban a helyi gyógyszertárakban kaphatók olyan készítmények, melyek az ottani leggyakoribb kórokozók esetén hatásosak.
Különösen veszélyeztetettek a gyermekek mellett azok, akik az alábbi betegségekben szenvednek: cukorbetegség, krónikus máj- vagy vesebetegség, gyulladásos bélbetegségek, savcsökkentő készítményeket szedő, illetve gyengült immunrendszerű betegek.

MEGELŐZÉS

Az „utazók hasmenése" megelőzéséhez az alábbi higiénés rendszabályok betartása ajánlott:

  • biztonságos vizet (folyadék) fogyasszunk: csak forralt vagy palackozott vizet; csapvizet ne igyunk, ne főzzünk vele és fogmosásra se használjuk,
  • rendszeresen, alaposan mossunk kezet,
  • irtsuk a legyeket, mivel azok kórokozó baktériumokat terjeszthetnek,
  • a főzés és forralás a legtöbb kórokozót elpusztítja – éljünk vele
  • az élelmiszerek megfelelő hűtéséről, tárolásáról is gondoskodni kell,
  • csak biztonságos helyen étkezzünk és vásároljunk ennivalót – kerüljük pl. az utcai vagy a piaci árusokat.

JÓ TANÁCS:

Az utazáshoz összekészített gyógyszercsomagban legyen legalább egy doboz IMOREVIN tabletta is!

Az Imorevin® 2 mg/125 mg tabletta loperamid és szimetikon hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, vény nélkül megvásárolható a patikákban.

Imorevin 20xImorevin 2mg/125mg tabletta képe

Az Imorevin tabletta 20 db ajánlott fogyasztói ára: 1 869 Ft
Az Imorevin tabletta 10 db ajánlott fogyasztói ára: 1 420 Ft 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére