Alkalmazási előirat

1. A GYÓGYSZER NEVE

Imorevin 2 mg/125 mg tabletta

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

2 mg loperamid-hidroklorid és 125 mg dimetikonnak megfelelő szimetikon tablettánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Tabletta.

Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás formájú (kb. 16,6 x 6,8 mm) tabletta egyik oldalán „LO-SI”, másik oldalán „2” és „125” mélynyomású jelzéssel, közötte bemetszéssel.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra lehessen osztani.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

Különböző eredetű, akut diarrhoea tüneti kezelése felnőttek és 12 év feletti serdülők számára, különösen, ha a diarrhoea gázképződéssel kapcsolatos alhasi diszkomfort érzéssel jár együtt, beleértve a puffadást, görcsöket és a szélgörcsöt.

4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás

Felnőttek

A kezdő adag 2 tabletta, majd minden laza széklet után egy tablettát kell bevenni. A maximális napi adag 4 tabletta, legfeljebb 2 egymást követő napon.

12-18 év közötti serdülőkorúak

A kezdő adag 1 tabletta, majd minden laza széklet után egy tablettát kell bevenni. A maximális napi adag 4 tabletta, legfeljebb 2 egymást követő napon.

Gyermekek

Az Imorevin tabletta alkalmazása 12 éves kor alatti gyermekeknek nem javasolt.

Időskorúak

Időskorban nincs szükség az adag módosítására.

Adagolás vesekárosodás esetén

Nincs szükség a szokásos adag módosítására vesekárosodásban szenvedő betegeknél.

Adagolás májkárosodás esetén

Annak ellenére, hogy farmakokinetikai adatok nem állnak rendelkezésre májkárosodásban szenvedő betegekről, az Imorevin tablettát ilyen betegeknél óvatosan kell alkalmazni a csökkent first pass metabolizmus miatt (lásd 4.4 pont).

Az alkalmazás módja

A tablettát folyadékkal kell bevenni.

4.3 Ellenjavallatok

Az Imorevin tabletta szedése ellenjavallt:

  • a készítmény hatóanyagaival (loperamid-hidroklorid, szimetikon), vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység esetén,

  • magas lázzal, véres széklettel járó akut dysenteriában,

  • akut colitis ulcerosa esetén,

  • széles spektrumú antibiotikum kezeléssel összefüggő pseudomembranosus colitis esetén,

  • invazív kórokozó pl. Salmonella, Shigella és Campylobacter okozta enterocolitis fennállásakor,

  • 12 éves életkor alatti gyermekeknek.

További ellenjavallatot jelent az obstipáció és minden olyan kórkép, amelyben a perisztaltika gátlása kerülendő az esetleges súlyos következmények – pl. ileus, subileus, megacolon, toxikus megacolon, stb. – kockázata miatt. A loperamid-hidroklorid szedését haladéktalanul abba kell hagyni amint székrekedés, hasi distensio illetve ileus lép fel.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A loperamid-szimetikon hatóanyag kombinációval csak tüneti kezelés végezhető, amennyiben a diarrhoea oka megállapítható, lehetőség szerint oki terápiát kell alkalmazni.

A súlyos diarrhoeaban szenvedő betegeknél folyadék- és elektrolitvesztés alakulhat ki, ezért a szervezet víz- és elektrolit pótlásáról gondoskodni kell.

A beteg figyelmét fel kell hívni arra, hogy ha akut diarrhoeaban 48 órán belül nem következik be javulás, az Imorevin kezelést abba kell hagynia és orvoshoz kell fordulnia.

Ha diarrhoeaban szenvedő AIDS-es betegek kezelése során a hasi distensio első tünetei jelentkeznek, az Imorevin tabletta adását abba kell hagyni. Loperamid-hidroklorid kezelésben részesülő, vírusos és/vagy baktériális colitisben szenvedő AIDS-es betegeknél izolált esetekben toxikus megacolon fokozott kockázatával járó obstipatio előfordulását jelentették.

Annak ellenére, hogy májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozó farmakokinetikai adatok nem állnak rendelkezésre, ilyen betegeknél óvatosan kell alkalmazni az Imorevin tablettát a csökkent first pass metabolizmus miatt. Ezt a gyógyszert fokozott elővigyázatossággal kell alkalmazni májkárosodásban szenvedő betegeknél, mivel a relatív túladagolás központi idegrendszeri toxicitáshoz vezethet. Súlyos májkárosodásban szenvedő betegek az Imorevin tablettát csak orvosi felügyelet mellett szedhetik.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A nem klinikai adatok alapján a loperamid egy P-glikoprotein szubsztrát. A loperamid (16 mg-os egyszeri adagban) együttadása kinidinnel vagy ritonavirrel (P-glikoprotein inhibitorok) a loperamid plazmaszintjének 2-3-szoros emelkedését eredményezte. A javasolt adagban alkalmazott loperamid és a P-glikoprotein inhibitorok együttes alkalmazásakor észlelt farmakokinetikai kölcsönhatások klinikai jelentősége nem ismert.

A loperamid (4 mg egyszeri adag) egyidejű alkalmazása itrakonazollal, amely CYP3A4 és P-glikoprotein inhibitor a loperamid plazmaszintjének 3-4-szeres emelkedését okozta. Ugyanabban a vizsgálatban egy CYP2C8 gátlószer, a gemfibrozil a loperamid plazmaszintjének kétszeres emelkedését okozta. Az itrakonazol és gemfibrozil kombinációja a csúcsplazmaszint 4-szeres emelkedését, és a teljes plazma-expozíció 13-szoros emelkedését eredményezte. Ezeket az emelkedett értékeket nem kísérték központi idegrendszeri hatások a pszichomotoros vizsgálatok (pl. szubjektív álmosság és a szám-szimbólum behelyettesítés teszt /DSST/) szerint.

A loperamid (16 mg egyszeri adag) és a ketokonazol (amely CYP3A4 és P-glikoprotein inhibitor) egyidejű alkalmazása a loperamid plazma-koncentrációjának 5-szörös emelkedését okozta. Ez az emelkedés nem járt megnövekedett farmakodinámiás hatással a pupillavizsgálat szerint.

A loperamid együttadása orális dezmopresszinnel, a dezmopresszin plazma-koncentrációjának 3-szoros emelkedését okozta, feltehetően a lassabb gasztrointesztinális motilitás miatt.

A loperamid hatását várhatóan a hasonló farmakológiai jellemzőkkel rendelkező gyógyszerek erősíthetik, illetve azok, amelyek gyorsítják a gyomor-bél ürülést, csökkenthetik.

Mivel a szimetikon nem szívódik fel a gastrointestinális traktusból, nem várható releváns kölcsönhatás a szimetikon és más gyógyszerek között.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség

Kevés adat áll rendelkezésre a loperamid terhesség alatti szedéséről. Annak ellenére, hogy nem mutattak ki arra utaló jelet, hogy a loperamid első trimeszterben történő alkalmazása jelentős magzati károsodást okozna, kettőből egy epidemiológiai vizsgálat eredménye szerint mérsékelten megnőtt a hypospadia kialakulásának kockázata. Állatkísérletekben nem mutattak ki sem direkt, sem indirekt módon jelentkező reproduktív toxicitásra utaló káros hatást (lásd 5.3 pont).

Lehetőség szerint kerülni kell az Imorevin alkalmazását a terhesség első trimeszterében, azonban a második és harmadik trimeszterben a készítmény már szedhető.

Szoptatás

A loperamid-hidroklorid csak nagyon kis mértékben választódhat ki a humán anyatejbe, ezért az Imorevin tabletta alkalmazható szoptatás idején, amikor egyéb táplálkozási intézkedések már nem elegendőek és a bélrendszer motilitásának gyógyszeres gátlása indikált.

Termékenység

Nem klinikai vizsgálatok során a női fertilitást csak magas dózisú loperamid-hidroklorid befolyásolta (lásd 5.3 pont).

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Loperamid kezelés során jelentették fáradtság, szédülés és álmosság jelentkezését. Ha ez előfordul, a beteg nem vezethet, és nem kezelhet gépeket (lásd 4.8 pont).

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

5 placebo kontrollált és aktív-kontrollált klinikai vizsgálatban 462 felnőtt beteg bevonásával vizsgálták a loperamid-szimetikon kombináció alkalmazhatóságát a diarrhoea tünetei, illetve a gázképződéssel és hasmenéssel járó alhasi diszkomfort érzés kezelésére. Ezekben a vizsgálatokban a leggyakrabban jelentett, a gyógyszer alkalmazásával összefüggő mellékhatások (ADR-ek) a hányinger (1,7%) és a dysgeusia (1,9%) voltak, és ezek gyakori tünetnek minősültek.

Az alábbi táblázat azokat a mellékhatásokat foglalja össze, amelyeket a loperamid szimetikon kombináció, vagy a loperamid önmagában történő alkalmazásával kapcsolatban jelentettek a klinikai vizsgálatok, illetve a forgalomba hozatal utáni tapasztalatok során.

A mellékhatásokat szervrendszerenként és előfordulási gyakoriság szerint csoportosították.

Gyakorisági kategóriák:
nagyon gyakori (≥1/10);
gyakori (≥1/100 - <1/10);
nem gyakori (≥1/1000 - <1/100);
ritka (≥1/10 000 - <1/1000);
nagyon ritka (<1/10 000);
nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem lehet megállapítani).

 

Szervrendszer

Mellékhatások

Gyakoriság

Gyakori

Nem gyakori

Nem ismert

Immunrendszeri betegségek és tünetek

 

 

túlérzékenységi reakció,

beleértve: anafilaxiás sokk, anafilaktoid reakció

Idegrendszeri betegségek és tünetek

 

somnolentia

eszméletvesztés, csökkent éberségi szint,

szédülés

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek (lásd 4.3 és 4.4 pont)

émelygés, dysgeusia

székrekedés

megacolon (beleértve a toxikus megacolont), ileus, hasi fájdalom, hányás, hasi distensio, dyspepsia, flatulentia

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

 

bőrkiütés

angioodema, urticaria,

bőrviszketés

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

 

 

vizeletretenció

4.9 Túladagolás

Tünetek

Túladagolás esetén (beleértve a májfunkciós zavar miatti relatív túladagolást is) központi idegrendszeri depresszió (stupor, koordinációs zavar, somnolentia, miosis, muscularis hypertonia, légzésdepresszió), szájszárazság, hasi diszkomfort, hányinger, hányás, obstipatio, vizeletretenció, továbbá paralyticus ileus is előfordulhat. A központi idegrendszeri hatások tekintetében a gyermekek nagyobb érzékenységet mutathatnak, mint a felnőttek.

Kezelés

Ha a túladagolás tünetei jelentkeznek, antidotumként naloxon adható. Mivel a loperamid hatástartama hosszabb (1-3 óra) mint a naloxoné, ezért ismételt naloxon kezelés is indokolt lehet. Ezért a beteget legalább 48 órán keresztül fokozott megfigyelés alatt kell tartani az esetleges központi idegrendszeri depresszió észlelésére.

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: bélmozgást csökkentő szerek, ATC kód: A07D A53

A loperamid a bélfal opiát receptoraihoz kötődik, gátolva az acetilkolin és a prosztaglandin felszabadulását. Ezáltal csökkenti a propulzív perisztaltikát és növeli az intestinalis tranzitidőt. A loperamid nem változtatja meg a normál bélflórát. A loperamid növeli az analis sphincter tónusát. Az Imorevin tabletta nem központilag hat.

A szimetikon egy inert felületaktív anyag mely habosodást gátló hatása révén csökkenti a hasmenéssel járó gázképződéses tüneteket.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Felszívódás

A bevitt loperamid többsége felszívódik a bélből, de a jelentős first pass metabolizmusnak köszönhetően a szisztémás biohasznosulás csak kb. 0,3%.

A szimetikon komponens nem szívódik fel.

Eloszlás

Patkányokon végzett eloszlási vizsgálatokban a bélfal iránt magas affinitást mutatott a longitudinális izomrétegek receptoraihoz való kötődés preferenciájával. A loperamid plazmafehérje kötődése 95%, többnyire az albuminhoz kötődik. Nem klinikai adatok kimutatták, hogy a loperamid egy P-glikoprotein szubsztrát.

Biotranszformáció

A loperamidot a máj csaknem teljes mértékben felveszi, ahol metabolizálódik, majd konjugálódik, az epével kiválasztódik, és a széklettel ürül. A loperamid fő metabolikus útvonala az oxidatív N-demetiláció, elsősorban a CYP3A4 és CYP2C8 enzimek közvetítésével. Ennek a nagyon erős first pass hatásnak köszönhetően a változatlan hatóanyag plazma koncentrációja rendkívül alacsony marad.

Elimináció

A loperamid felezési ideje emberben kb. 11 óra, 9-14 óra tartományon belül. A változatlan loperamid és a metabolitok főleg a széklettel ürülnek.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Loperamiddal végzett akut és krónikus vizsgálatok nem mutattak specifikus toxicitást. A loperamiddal végzett in vivo és in vitro vizsgálatok nem mutattak genotoxikus és karcinogén hatást. A patkányon végzett reprodukciós toxicitási vizsgálatokban (40 mg loperamid/ttkg/nap adag – 240x MHUL= Maximum Human Use Level – legnagyobb dózisú humán alkalmazásnak megfelelő szint) csökkent fertilitás és magzati túlélés társult az anyai toxicitáshoz. Alacsonyabb dózisok nem voltak hatással az anya és a magzat egészségi állapotára, illetve a peri- vagy post-natális fejlődésre.

A szimetikon a lineáris polidimetilszilikonok családjába tartozik, melyeket széles körben elterjedten alkalmaznak az orvoslásban hosszú évek óta, és amelyekről köztudott, hogy biológiailag inert anyagok, nem váltanak ki toxikus hatásokat, így nem is folytattak velük állatokon toxicitás vizsgálatokat.

6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1 Segédanyagok felsorolása

mikrokristályos cellulóz (E460)
karboximetilkeményítő-nátrium (A típus)
hipromellóz (E464)
povidon K30 (E2101)
kalcium-foszfát (E341)
mannit (E421)
magnézium-sztearát (E572)

6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.

6.3 Felhasználhatósági időtartam

3 év

6.4 Különleges tárolási előírások

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

6, 8, 10, 12, 15, 16, 18, 20 vagy 30 db tabletta átlátszó PVC/ACLAR//AL vagy PVC/PVdC//AL buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Nincsenek különleges előírások.

Megjegyzés: * (egy kereszt)

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).

7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Sager Pharma Kft.

Pasaréti út 122-124.

H-1026 Budapest

8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

OGYI-T-22515/01 6x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/02 6x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/03 8x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/04 8x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/05 10x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/06 10x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/07 12x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/08 12x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/09 15x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/10 15x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/11 16x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/12 16x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/13 18x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/14 18x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/15 20x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/16 20x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/17 30x PVC/ACLAR/AL buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-22515/18 30x PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 2013. július 15.

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2015. július 16.


OGYI/12963/2015

Az Imorevin® 2 mg/125 mg tabletta loperamid és szimetikon hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, vény nélkül megvásárolható a patikákban.

Imorevin 20xImorevin 2mg/125mg tabletta képe

Az Imorevin tabletta 20 db ajánlott fogyasztói ára: 1 869 Ft
Az Imorevin tabletta 10 db ajánlott fogyasztói ára: 1 420 Ft 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére