A hasmenés kezelése

A heveny hasmenés kezelésének megkezdése előtt a legfontosabb kérdés, hogy a betegnek szüksége van-e kórházi kezelésre.

 

A nagymértékű folyadékvesztés, a magas láz, véres széklet, esetleges tudatzavar indokolhatja akár az azonnali intézeti felvételt. A beteg állapotát jelentősen befolyásolhatják fennálló kísérőbetegségei, általános állapota, életkora. A fent említett esetekben a megfelelő folyadékpótláson kívül a beteg aktuális állapotától függő, esetleges tüneti kezeléseken kívüli további teendőket mindenképpen a kórházi szakszemélyzetre kell bízni!

AZ AKUT HASMENÉS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MEGFONTOLÁSAI

Ha kórházi beutalást indokló tünetek nem állnak fenn, és a beteg felügyelete vagy önellátása biztosított, a kezelés otthon is folytatható. Fontos, hogy a beteg a vele együtt élőket lehetőség szerint ne fertőzze meg, és hogy mielőbb megtegyük a higiéniás óvintézkedéseket.

NEM GYÓGYSZERES KEZELÉSEK

Ágynyugalom

A tünetek megszűnéséig, illetve a folyadékveszteség rendezéséig javasolt az ágynyugalom biztosítása.

Diéta

A szakmai irányelvek szerint a 4 óránál hosszabb éhezés nem indokolt. A folyadékpótlás megkezdését követően 4 óra múlva megkezdhető az étkezés az életkor és az esetleges kísérőbetegségek figyelembevételével. Naponta lehetőleg hatszor együnk, de keveset, elsősorban energiában és nyomelemekben gazdag ételeket (gabonatartalmú ételek, sovány húsok, egyes gyümölcsök, zöldségek).
Kerüljük a laktózt tartalmazó ételeket (pl. tej), a koffeintartalmú italokat, tartósított gyümölcsleveket, mivel ezek súlyosbíthatják a hasmenést.
A táplálás korai újrakezdése csökkenti a fertőzés miatt fokozott bélnyálkahártya-áteresztőképességet, rövidíti a betegség időtartamát.

Folyadék- és nyomelempótlás

Az akut hasmenés bármely formája esetén alapvető és kiemelt fontosságú terápiás lépés a folyadék- és sóháztartás rendezése. Ez szájon át is megoldható, amennyiben nem akadályozza hányás a folyadék bevitelét. Célszerű olyan készítmény fogyasztása, amely a megfelelő arányban tartalmazza a szükséges sókat. Ilyen pl. a Normolyt por belsőleges oldathoz, mely vízben feloldva fogyasztandó, lehetőleg apró kortyokban.

Súlyos kiszáradás veszélye esetén vagy csillapíthatatlan hányás fennállásakor vénán keresztüli, infúziós folyadékpótlásra lehet szükség.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszerválasztáskor több szempontot kell figyelembe venni, ezért célszerű kikérni a kezelőorvos, háziorvos javaslatát!

Ez kiemelten vonatkozik az antibiotikumokra, melyeket orvosi javaslat nélkül nem szabad alkalmazni! Az indokolatlanul vagy helytelenül használt antibiotikumok súlyosbíthatják a beteg állapotát és a kórokozók rezisztenciájának (ellenállásának) kialakulását eredményezhetik. A bakteriális hasmenések döntő többsége néhány nap alatt spontán gyógyul.
Kiegészítő, tüneti kezelésként alkalmazhatók bizonyos esetekben a bélmozgásokat csökkentő szerek, melyek legismertebb hatóanyaga a loperamid. A legújabb klinikai vizsgálatok szerint a szimetikonnal kombinált loperamid (IMOREVIN tabletta) eredményesen enyhíti az akut, nem specifikus hasmenést és a gázképződéssel kapcsolatos diszkomfortérzést.
Figyelem! Láz és véres széklet fennállása esetén a bélmozgást csökkentő szerek adása szigorúan tilos!

A probiotikumok alkalmazásának pozitív hatása napjainkban már bizonyítottnak tekinthető. Főleg a vírusos és az antibiotikum okozta hasmenések esetében alkalmazhatók megelőzés, illetve kiegészítő kezelés céljából. Tanulmányok szerint hatásukra a hasmenés ideje és súlyossága egyaránt csökken. A forgalomban lévő készítmények eltérő összetétele különböző mértékben segítheti az állapotjavulást.
Figyelem! Immunszuprimált (immunrendszer működését gátló készítményeket szedő) betegeknél a probiotikumok adása nem javasolt!

Az Imorevin® 2 mg/125 mg tabletta loperamid és szimetikon hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, vény nélkül megvásárolható a patikákban.

Imorevin 20xImorevin 2mg/125mg tabletta képe

Az Imorevin tabletta 20 db ajánlott fogyasztói ára: 1 869 Ft
Az Imorevin tabletta 10 db ajánlott fogyasztói ára: 1 420 Ft 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére